Çelik B., Levent O. (Yürütücü), Kaplan M.(Yürütücü), Eskigün S.(Yürütücü), Yaman R.(Yürütücü), Öztürk K.(Yürütücü)
TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2020 - 2022
Bu çalışmada, Malatya’da yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinin reçel ve marmelata işlemeye uygunlukları belirlenecektir. Reçel üretimi için Hacıhaliloğlu, Çöloğlu, Soğancı, Çataloğlu, ve Alkaya çeşitleri, marmelat üretimi için ise Hacıhaliloğlu, Kadıoğlu, İsmailağa, Aprikoz ve Zerdali çeşitlerine ait meyveler kullanılacaktır. Bu çeşitler ile uygun reçeteler hazırlanarak, açık kazanda pişirme tekniği ile geleneksel reçel ve marmelat üretimi yapılacaktır. Reçel ve marmelatlarda fiziksel ve kimyasal analizler; SÇKM, titre edilebilir asitlik, pH, renk, pektin, HMF, su aktivitesi, şeker kompozisyonu (glukoz, früktoz, sakaroz), organik asit kompozisyonu (malik, sitrik, askorbik asit), aroma bileşenleri, viskozite ve duyusal analizler yapılacaktır. Elde edilen veriler yardımıyla reçel ve marmelat üretiminde kullanılacak en uygun çeşitler belirlenecektir. Ayrıca 6 ay süresince oda şartlarında depolanan reçel ve marmelatlarda meydana gelen kalite değişimleri izlenecektir.
Bu çalışma; Malatya’da, kurutmalık ve sofralık kayısı çeşitlerinin dışında, reçel ve marmelat üretimine uygun kayısı çeşitlerini belirleyerek yetiştiriciliğini teşvik etmek, reçel ve marmelat üretimi için farkındalık oluşturmak, iç ve dış pazarlarda tanıtımını yapmak, katma değeri yüksek mamuller üretimine katkı sağlamak amacıyla planlanmıştır.