Arapgir Mor Reyhanının Kurutma Parametrelerinin Optimize Edilmesi ve Katma Değeri Yüksek Ürünler (ÇAY, SİNEK KOVUCU, KREM vs.) Elde Edilmesi


Hayaloğlu A. A. (Yürütücü), İçen M. S.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2016 - 2019

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2016
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2019

Proje Özeti

Tıbbi ve aromatik bitki türlerinden olan ve Malatya‘nın Arapgir ilçesinde yaygın olarak
yetiştiriciliği yapılan mor reyhan bitkisi, morfolojik ve fizyolojik olarak diğer türlerine göre
farklılık göstermektedir. Antioksidan ve antimikrobiyal maddeler açısından zengin bitkiler
arasında yer alan mor reyhan yapraklarının farklı yöntem ve koşullarda kurutulması ile
reyhan çayı üretimi, çorba ve salata soslarında lezzetin arttırılması ve ayrıca insan sağlığının
korunması/iyileştirilmesi amacıyla alternatif bir toz ürün üretimi hedeflenmiştir. Tıbbi ve
aromatik bitkilerin hassas olmaları sebebiyle kurutma işlemleri sırasında ürüne uygun
kurutma yöntemleri ve koşullarının seçimi ayrı bir önem arz etmektedir. Ürünün farklı
koşullarda kurutulup en uygun kurutma yönteminin belirlenmesi ile raf ömrü arttırılmış,
ambalajlama, taşıma ve doz ayarlama kolaylığı sağlanmış yüksek kaliteli ürün elde edilmesi
çalışmanın hipotezini oluşturmuştur. Bu bağlamda, mor reyhan yapraklarının farklı kurutma
yöntem ve koşullarında (güneşte kurutma, 45, 50 ve 55 ºC sıcaklıkta tepsili kurutucuda
kurutma ve yarı gölgede kurutma) kurutulması, kurutmanın ürünün kalite özellikleri üzerine
etkilerinin belirlenerek ürünün kuruma davranışlarının incelenmesip ile kurulan hipotezin test
edilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen toz ürünlerde fiziksel analizler (nem içeriği, su aktivitesi
ve renk), kimyasal analizler (toplam fenolik madde, antioksidan, antosiyanin, GC-MS ile
uçucu bileşen ve uçucu yağ analizleri) ve duyusal analizler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca reyhan
çayı, şerbeti, kolonyası, sosu, krem ve sinek kovucu sprey üretimi de bu proje kapsamında
denenmiştir.