Ülkesel kayısı gen kaynaklarında kurutmaya uygun tip ve çeşitlerin belirlenerek kurutma kriterleri, antioksidan kapasiteleri ve aroma profilleri açısından değerlendirilmesi.


Kaplan M., Levent O. (Yürütücü), Öztürk K.(Yürütücü), Çelik B.(Yürütücü), Eskigün S.(Yürütücü), Alpaslan M.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2013 - 2016

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2013
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2016

Proje Özeti

Enstitümüz Ülkesel Gen Kaynaklarımızda bulunan 284 tip ve çeşit kayısılara ait yapılan son 5 yıllık pomolojik analizler sonucunda; % SÇKM’si 20 ve üzeri olan 36 tip ve çeşit kayısılar kurutmalık olarak değerlendirilmiştir. Kurutmalık özelliklerini belirlemek amacıyla kurutma kriterleri oluşturulmuş ve bu kriterlere göre en iyi 10 tip ve çeşit kayısı kurutmalık olarak belirlenmiştir.

Belirlenen 10 tip ve çeşit kurutmalık kayısılar; güneşte kurutma, kükürtleme işleminden sonra güneşte kurutma ve Laboratuvar tipi fırın kurutucuda kurutulmuşlardır. Kurutma yöntemleri sonucu kurutulmuş kayısıların fiziksel ve kimyasal analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu analizler ile hasat yapılan yaş kayısı ile farklı kurutma yöntemleri sonucu kurutulmuş kayısı meyvelerindeki besin ögeleri kayıpları (β- karoten, antioksidan aktivite, toplam fenolik madde içerikleri ve aroma profili) doğal ve yapay kurutma teknikleri açısından tip ve çeşitler arasında karşılaştırmalar yapılarak ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok kullanılmaya başlanılması ve hijyenik koşullar taşıması nedeniyle fırın (yapay) kurutma tekniği uygulaması da yapılmıştır. Gerek hijyen, gerekse kurutma etkinliği açısından yapay kurutma gelecekte önem kazanacağından dolayı yaygınlaştırılması düşünülmüş olup, olumlu ve olumsuz yönleri araştırılmıştır. Elde edilen 10 tip ve çeşit kayısılara ait sonuçlar üreticilere ve sanayicilere tavsiye edilecektir.