Şahinoğlu A. R.(Yürütücü), Pala M., Avcı S., Ernim C., Macit T., Sarıtepe Y., et al.
TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2017 - 2021
Kayısı üretimi dünya genelinde 500 bin hektar alanda ve 4 milyon tonun üzerinde
gerçekleşmektedir. Türkiye dünya kayısı üretiminin yaklaşık %20’sini karşılamaktadır. 2014
yılında taze kayısı ihracatından 27,5 milyon dolar pay alan ülkemiz, kuru kayısı üretimi ve
ihracatında ise lider konumundadır. Ülkemiz 2014 yılı kuru kayısı ihracatında 345 milyon
dolar ile dünya kuru kayısı piyasasının yaklaşık %75’ini elinde tutmaktadır (FAO 2015, ITC
2015).
Dünya’da ve Türkiye’de kayısı yetiştiriciliği büyük oranda tohum anaçları üzerine çeşit
aşılanarak yapılmaktadır. Tohum anaçları kuvvetli gelişmekte, gençlik kısırlığı uzun olmakta
olup yoğun yetiştiricilik yapılamamaktadır. Bu projenin amacı mutasyon ıslahı tekniği
kullanılarak elde edilen varyasyondan; yoğun kayısı yetiştiriciliğine uygun, bodur/yarı bodur
gelişen, kültür çeşitleri ile aşı uyuşması iyi ve klonal çoğaltılabilen kayısı anacı geliştirmektir.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği içerisinde yürütülecek bu projede, 2017 yılında
Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinin tohumlarına farklı dozlarda gama ışını (Kobalt 60 – 60Co)
uygulanarak Etkili Mutasyon Dozu (EMD) belirlenecektir.