MALATYADA YETİŞEN KAYISI MEYVESİ EKSTRAKTLARININ ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ VE OKSİDATİF DNA HASARI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ


Kutlu T. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2010 - 2012

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2010
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2012

Proje Özeti

Bu çalışmada, Kayısı (Prunus armeniaca L.) meyvesi farklı ekstraktlarının( etanol, metanol,) antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır. Bu ekstraktların oksidatif  DNA hasarı üzerine koruyucu etkilerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu çalışmada antioksidan kapasite ABTS(2,2-azinobis-3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit)  ve DPPH(2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikal süpürme aktivitesi , indirgeme gücü, OH. radikal süpürme aktivitesi,  Deoksiriboz yöntemi ve β-karoten beyazlatma yöntemi ile belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarları Folin- Ciocalteus metodu ile belirlenmiş ve Trolox (6-Hidroksil-2,5,7,8-Tetrametil Kroman-2-Karboksilik asit)  ve α-tokoferol standart antioksidanlarla karşılaştırılmıştır. Metanol ve etanol ekstraktları yapılan antioksidan kapasite yöntemlerinde yüksek radikal süpürme aktivitesi göstermiştir ve Hidroksil radikalinin yapmış olduğu hasara karşı DNA’yı %11,16-27,94 oranında koruduğu gözlenmiştir. Toplam fenolik madde kabaaşı ve şekerpare kayısı meyvesi  metanol, etanol ekstraklarında sırasıyla 13,78; 22,20. ve 14.50; 10,66 mili eşdeğergram(meg) gallik asit/100 g yaş kayısı olarak bulunmuştur.

 

ANAHTAR SÖZCÜKLER: Antioksidan aktivite, DNA hasarı, Polifenol, Radikal