Kutlu T. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2010 - 2012
Bu çalışmada, Kayısı (Prunus armeniaca L.) meyvesi
farklı ekstraktlarının( etanol, metanol,) antioksidan kapasiteleri
araştırılmıştır. Bu ekstraktların oksidatif
DNA hasarı üzerine koruyucu etkilerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu
çalışmada antioksidan kapasite ABTS(2,2-azinobis-3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik
asit) ve
DPPH(2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikal süpürme aktivitesi , indirgeme gücü,
OH. radikal süpürme aktivitesi,
Deoksiriboz yöntemi ve β-karoten beyazlatma yöntemi ile belirlenmiştir.
Toplam fenolik madde miktarları Folin- Ciocalteus metodu ile belirlenmiş ve
Trolox (6-Hidroksil-2,5,7,8-Tetrametil Kroman-2-Karboksilik asit) ve α-tokoferol standart antioksidanlarla
karşılaştırılmıştır. Metanol ve etanol ekstraktları yapılan antioksidan
kapasite yöntemlerinde yüksek radikal süpürme aktivitesi göstermiştir ve
Hidroksil radikalinin yapmış olduğu hasara karşı DNA’yı %11,16-27,94 oranında
koruduğu gözlenmiştir. Toplam fenolik madde kabaaşı ve şekerpare kayısı meyvesi metanol, etanol ekstraklarında sırasıyla 13,78; 22,20. ve 14.50; 10,66 mili
eşdeğergram(meg) gallik asit/100 g yaş kayısı olarak bulunmuştur.
ANAHTAR SÖZCÜKLER: Antioksidan aktivite, DNA hasarı, Polifenol, Radikal