TUNCELİ DAĞ SARIMSAĞI'NIN (Allium tuncelianum) İN VİTRO ANTİOKSIDAN KAPASİTESİNİN ÖLÇÜLMESİ, RATLARDA ANTİOKSİDAN ENZİM AKTİVİTELERİ ÜZERİNE ETKİSİ VE ANTİKANSER ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMES


Kutlu T. (Yürütücü), Takım K.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2013 - 2016

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2013
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2016

Proje Özeti

Bu çalışmada, Tunceli Dağ Sarımsağı'nın (TDS); bazı fitokimyasal bileşiklerinin tespit edilmesi, in vitro antioksidan kapasitesinin belirlenmesi, antikanser aktivitesinin ve ratlarda antioksidan enzim düzeylerine etkisinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu çalışmada fitokimyasal bileşiklerin belirlenmesi için; ICP-MS ile eser element analizi, GC-MS ile uçucu yağ analizi ve GC-FID ile yağ asidi analizi yapılmıştır. Antioksidan kapasite; Cuprac ve Total fenolik (Folin-Ciocalteu) yöntemi, ABTS radikal süpürme, OH. radikal süpürme, H2O2 süpürme kapasitesi, metal şelatlama aktivitesi ve protein oksidasyonu’nun inhibisyonu yöntemleri ile belirlenmiştir. Bu çalışmada TDS'nın antioksidan enzim düzeylerine etkisini belirlemek üzere Wistar albino tipi dişi ratlar kullanılmıştır. Her grupta 8 adet (n = 8) hayvan olmak üzere 5 grup oluşturulmuştur. 1. Grup: Kontrol grubu, 2. Grup: Sadece 7,12-Dimetil benz[a]ntresan (DMBA) verilen grup, 3. Grup: 7,12-DMBA’ ya ilaveten uygulama dozu 250 mg/ Kg/Gün dozunda olacak şekilde TDS verilen grup, 4. Grup: 7,12-DMBA’ ya ilaveten uygulama dozu 500 mg/Kg/Gün dozunda olacak şekilde TDS verilen grup ve 5. Grup: E vitamini 200 mg/kg (haftada iki kez) verilen grup. Bu şekilde 1 ay boyunca hayvanlar beslenmiş ve sonra kesilip dokular alınıp deney yapılmıştır. Yapılan analizlerde, TDS’ndaki eser elementler mg/Kg (ppm) olarak; K (4207), Ca (518.1), Mg (376.5), Na (119.7), Fe (15.9), Zn (9.24), Mn (2.48), Se (1.03), Cu (0.54) ve Ni (0.33) olarak, TDS uçucu yağının ana bileşenleri DATS (% 30.90) ve DADS (% 28.30) olarak ve TDS yağ asidi metil esterlerinin temel bileşenleri; oleik asit (% 27.19) ve linoleik asit (% 19.46) olarak bulunmuştur. Yapılan in vitro deneylerde Tunceli Dağ Sarımsağı’nın, standart antioksidanlara yakın bir antioksidan aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan in vivo deneylerde ise; genel olarak TDS'nı alan gruplarda diğer guruplarla karşılaştırıldığında, katalaz (CAT) enzim düzeylerinde böbrek dokusunda anlamlı artış olmuştur. Süperoksit dismutaz (SOD) enzim düzeyleri genel olarak tüm dokularda anlamlı artış göstermiştir. Sadece karaciğer dokusunda çalışılan glutatyon peroksidaz (GPx) enzim düzeyleri de anlamlı azalma göstermiştir. Ayrıca total glutatyon (GSH) düzeyleride anlamlı olarak artış olmuştur. Malon dialdehit (MDA) düzeylerinde; karaciğer ve kalp dokularında anlamlı azalma olmuştur ki bu da TDS'nın dokuları, DMBA'nın oluşturduğu lipit hasarına karşı koruduğunu göstermektedir. Tunceli Dağ Sarımsağı’nın, E vitamininden daha kuvvetli bir antioksidan olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu çalışmada Allium Tuncelianum ekstraktıyla, LS174t, SW620 ve MDA-MB 231 kanser hücreleri üzerinde antiproliferatif aktivite ile antikanser çalışması yapılmış ve Tunceli Dağ Sarımsağı’nın  derişiminin artması bu hücre hatları üzerinde ortalama % 10’luk bir inhibisyona neden olmuş yani hücre proliferativesi azda olsa baskılanmıştır.

 

ANAHTAR SÖZCÜKLER: Antioksidan aktivite, Antiprolferatif, Allium Tuncelianum, GC-MS