Bazı Modifiye Atmosfer Uygulamalarının 'Köhnü' Sofralık Üzümünün Kalitesi Üzerine Etkileri


Uğur Y. (Yürütücü), Koç H., Macit T., Altun O. T., Kılıçarslan S., Şahiner H., et al.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2017 - 2020

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2017
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2020

Proje Özeti

Bu çalışmada, 'Köhnü‘ üzümünde depo çürümesini önlemek için MAP (modifiye atmosfer paketleme) poşetleri ile Etanol ve SO2 gaz jeneratörleri uygulamalarının etkinliği test edilmiştir. Her iki uygulama ile soğuk depoda muhafaza edilen üzümlerin belirli sürelerde kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri incelenmiştir. Çalışma materyali, çiftçiden satın alma yolu ile temin edilmiştir. Hasat, proje ekibinin gözetiminde ve beraberinde gerçekleştirilmiştir. Üzüm örnekleri soğutma ünitesine getirilip ön soğutma işlemine tabi tutulmuş ve ilgili uygulamalar eşliğinde ambalajlanarak soğuk hava deposuna konulmuştur. Üzümler 120 gün süreyle 0±1°C'de % 90-95 oransal nemde muhafaza edilmiş ve 20°C'de 3 günlük bir ek süre sonra raf ömrü belirlenmiştir. Belirli periyotlarla alınan örneklerde; fiziksel [suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, ağırlık kaybı, renk, sap kuruması (%), tanelenme oranı, salkım iskeleti kuruması ve çürüme oranı (%)], kimyasal [titre edilebilir asit (TA), olgunluk indisi, resveratrol tayini, SO2 tayini], duyusal analiz değerleri ve mikroorganizma sayısı incelenmiştir. Ayrıca, MAP içerisindeki CO2-O2 konsantrasyonları kaydedilmiştir. Çalışma 2 yıl tekrarlı olacak şekilde yürütülmüştür. Her iki yılda, çalışmanın ikinci ayında küf ve çürüme nedeniyle MAP, MAP+EJ1, MAP+EJ2 ve MAP+EJ3 uygulamalarının muhafaza süreci sona erdirilmiş ve değerlendirme dışı bırakılmışlardır. NA ve MAP+ SO2 uygulamaları için öngörülen 120 günlük muhafaza süreci tamamlanmıştır. Etanol ile maksimum 2 ay, SO2 ile de 4 ay süreyle depolama gerçekleştirilmiştir.