Hidrojenle zenginleştirilmiş suyun erken laktasyon sürecindeki Gürcü keçi sütleri/kolostrum üzerine fizikokimyasal ve biyoaktif (Antioksidadif, antihipertansif) potansiyelleri üzerine etkisinin araştırılması (FCD-2022-3056)


Şahingil D. (Yürütücü), Kanmaz H., Hayaloğlu A. A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2022
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2023

Proje Özeti

Bu projede, doğum yakın bir süreçte iki farklı su (normal ve hidrojenle zenginleştirilmiş) ile beslenen Gürcü keçilerinin erken laktasyon döneminde elde edilen sütlerin bazı fizikokimyasal, besinsel ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri araştırılacaktır. Çalışmaya üreme sezonu dışında başlanılacak ve östrus senkronizasyonu yapılacaktır. Östrus senkronizasyonu sayesinde 1 hafta içerisinde tüm keçilerin doğumları gerçekleşecektir. Östrus senkronizasyon amacıyla keçilere progesteron içeren süngerler, özel aparatı ile intravaginal olarak uygulanacaktır. Progesteron içeren sünger 12 gün kalacak şekilde vaginaya yerleştirilecek ve 10. gün kısrak gonadotropini (eCG) yapılacaktır. Teke katımı eCG uygulamasından 24 saat sonra yapılacaktır. Takiplere göre östrusta tespit edilen keçiler çiftleştirilecek ve tarihler kaydedilecektir. Gebelik muayenesi çiftleşmeden 30-33 gün sonra transrektal ultrasonografi ile yapılacaktır. Gebelikler 60. gün tekrar teyit edilecektir. Gebe olduğu belirlenen 30 keçi tahmini doğum tarihlerine 20-22 gün kala iki gruba ayrılacaktır. Grup 1 (kontrol, n=15) normal içme suyu ile, Grup 2 (n=15) ise doğum öncesi 21. günden başlanarak doğum sonrası 28. güne kadar hidrojen ile zenginleştirilmiş su ile beslenecektir. Çalışmada gruplardan doğum yaptığı günde, doğumdan sonraki 7, 14, 21 ve 28. günlerde kolostrum/süt örneği alınacaktır. Kolostrum/sütler ölçümler yapılıncaya kadar -80°C’de saklanacaktır. Çalışmada, hidrojenle zenginleştirilmiş suyun erken laktasyon sürecindeki Gürcü keçilerinden elde edilen kolostrum/sütleri üzerine fizikokimyasal özellikleri (toplam katı, yağ, protein ve laktoz, donma noktası), keçi sütlerinin ve doğal antioksidatif peptitler elde etmek için önemli bir araç olan enzimatik hidrolizle elde edilen hidrolizatlarının in vitro biyoaktif potansiyelleri, serbest amino asit ve uçucu aroma profili ile serbest yağ asiti profili üzerine etkisi belirlenecektir. Çalışmada 3-4 yaşları arasında 38 adet Gürcü keçisi kullanılacaktır.