KİRAZ YAPRAĞI EKSTRAKTLARININ ANTİOKSİDAN KAPASİTESİNİN VE OKSİDATİF DNA HASARI ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMES


Kutlu T. (Yürütücü), Takım K.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2009 - 2011

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2009
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2011

Proje Özeti

Bu çalışmada, Dalbastı Kirazı(prunus avium L.) kurutulmuş yaprağının farklı ekstraktlarının( etanol, metanol, etil asetat, sıcak su ve soğuk su) antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır. Bu ekstraktların oksidatif DNA hasarı üzerine koruyucu etkilerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu çalışmada antioksidan kapasite ABTS(2,2-azinobis-3- etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit) ve DPPH(2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikal süpürme aktivitesi , indirgeme gücü, OH. radikal süpürme aktivitesi, H2O2 süpürme kapasitesi, Metal şelatlama aktivitesi, Deoksi riboz yöntemi ve β-karoten beyazlatma yöntemi ile belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarları Folin- Ciocalteus metodu ile belirlenmiş ve BHT (Bütillenmiş hidroksi toluen), Trolox (6-Hidroksil-2,5,7,8-Tetrametil Kroman-2-Karboksilik asit) ve α-tokoferol standart antioksidanlarla karşılaştırılmıştır. Metanol ve etanol ekstraktları yapılan antioksidan kapasite yöntemlerinde yüksek radikal süpürme aktivitesi göstermiştir ve Hidroksil radikalinin yapmış olduğu hasara karşı DNA’yı %90-98 oranında koruduğu gözlenmiştir. Toplam fenolik madde kiraz yaprağı etanol, metanol, etil asetat, sıcak su ve soğuk su ekstraklarında sırasıyla 116.43;132.17;61.91;87.63 ve 66.88 mili eşdeğergram(meg) gallik asit/g kuru yaprak olarak bulunmuştur. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Antioksidan aktivite, DNA hasarı, Polifenol,Radikal