Kutlu T. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2015
Bu çalışmada pekmez örneklerinin metanol,
etanol ekstraktları hazırlanmıştır. Bu ekstraktların antioksidan kapasitesiteleri
incelenmiştir. Bu ekstraktların antioksidan kapasitesiteleri farklı yöntemler
kullanılarak ölçüm yapılmıştır. Bu çalışmada indirgeme gücü, serbest radikal
süpürme gücü, hidrojen peroksit süpürme gücü, DPPH, ABTS radikal süpürme
aktivitesi, Deoksiriboz yöntemi ve β-karotene beyazlatma yöntemiyle belirlenmiştir.
Pekmez çeşitlerinin metanol, etanol ekstraktlarının fenolik madde içerikleri
Folin-Ciocalteu metoduna göre hesaplanmıştır. Pekmezlerin antioksidan aktivite
tayinleri standart antioksidan olarak bilinen BHT, troloks, askorbik asit standartlarına
göre karşılaştırma yapılmıştır. Pekmez çeşitlerinin metanol, etanol ekstraktları
fenolik madde içerikleri gallik asit eşdeğerine (mg GAE/kg Pekmez) göre
hesaplanmıştır. Elde edilen ekstraktlarda bulunan değerler hesaplanmıştır. Daha
sonra ekstrakttan taze pekmez değerine geçilerek değerler 1 kg pekmezde bulunan
g fenolik madde miktarı değeri olarak verilmiştir. En yüksek fenolik madde
miktarı harnup pekmezinde bulunmuştur. Pekmez çeşitlerinin yüksek fenolik madde
miktarına sahip olduğu buna paralel olarak yüksek antioksidan aktivite gücü
gösterdiği bu çalışmayla ortaya kondu.
Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, polifenol, radikal