ÇEŞİTLİ MEYVELERDEN YAPILAN PEKMEZ EKSTRAKTLARININ ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ VE OKSİDATİF DNA HASARI ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ


Kutlu T. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2015

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2011
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2015

Proje Özeti

Bu çalışmada pekmez örneklerinin metanol, etanol ekstraktları hazırlanmıştır. Bu ekstraktların antioksidan kapasitesiteleri incelenmiştir. Bu ekstraktların antioksidan kapasitesiteleri farklı yöntemler kullanılarak ölçüm yapılmıştır. Bu çalışmada indirgeme gücü, serbest radikal süpürme gücü, hidrojen peroksit süpürme gücü, DPPH, ABTS radikal süpürme aktivitesi, Deoksiriboz yöntemi ve β-karotene beyazlatma yöntemiyle belirlenmiştir. Pekmez çeşitlerinin metanol, etanol ekstraktlarının fenolik madde içerikleri Folin-Ciocalteu metoduna göre hesaplanmıştır. Pekmezlerin antioksidan aktivite tayinleri standart antioksidan olarak bilinen BHT, troloks, askorbik asit standartlarına göre karşılaştırma yapılmıştır. Pekmez çeşitlerinin metanol, etanol ekstraktları fenolik madde içerikleri gallik asit eşdeğerine (mg GAE/kg Pekmez) göre hesaplanmıştır. Elde edilen ekstraktlarda bulunan değerler hesaplanmıştır. Daha sonra ekstrakttan taze pekmez değerine geçilerek değerler 1 kg pekmezde bulunan g fenolik madde miktarı değeri olarak verilmiştir. En yüksek fenolik madde miktarı harnup pekmezinde bulunmuştur. Pekmez çeşitlerinin yüksek fenolik madde miktarına sahip olduğu buna paralel olarak yüksek antioksidan aktivite gücü gösterdiği bu çalışmayla ortaya kondu.

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, polifenol, radikal