Küflü Civil Peynirlerde Aroma Gelişimi ve Biyojen Amin Varlığının Belirlenmesi


Yılmaztekin M. (Yürütücü), Gürkan H.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2012 - 2013

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2012
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2013

Proje Özeti

Bu çalışmada, Erzurum ve çevresinde üretilen geleneksel peynir çeşitlerimizden Küflü

Civil peynirin aroma profili ve biyojen amin içeriği belirlenmiştir. Bu amaçla toksin

üretmeyen 3 farklı Penicillium roqueforti suşu (PR 20, PR 36 ve PR 41 nolu suşlar)

seçilmiştir. Ayrıca biyojen amin oluşumunda küflerin etkisini belirlemek için

küflendirilmemiş Civil peynirleri de (Kontrol) analiz edilmiştir. Civil peynirleri 4 °C ve 10

°C’de 90 gün süre ile olgunlaştırılmıştır. Olgunlaştırma süresi ve sıcaklığının aroma gelişimi

ve biyojen amin oluşumuna etkisi araştırılmıştır. İki tekerrürlü yürütülen bu çalışmada,

olgunlaşmanın 2, 30, 60 ve 90. günlerinde peynirlerin analizleri yapılmıştır. Peynir

örneklerinde uçucu bileşenlerin analizi için SPME-GC-MS ve biyojen amin varlığının

belirlenmesi için HPLC kullanılmıştır.

Elde edilen sonuçlara göre; 16 keton, 5 aldehit, 12 alkol, 28 ester, 8 asit, 7 terpen ve 13

diğer bileşik olmak üzere toplam 89 uçucu bileşik tespit edilmiştir. Uçucu bileşikler arasında

konsantrasyonu yüksek olan grubun karboksilik asitler olduğu saptanmıştır. Peynirlerde

uçucu bileşiklerin konsantrasyonunu küf suşu, olgunlaşma sıcaklığı ve süresi önemli

derecede etkilemiştir. Olgunlaşma sırasında bazı uçucuların konsantrasyonu artarken bazı

uçucuların konsantrasyonlarında değişimler gözlemlenmiştir. Peynir örneklerinde

olgunlaşma esnasında 3-metil-1-butanal, 2-metil-1-propanol, 3-metil-1-butanol, 2-nonanol,

metil dodecanoate, butanoik asit ve dekanoik asit en sık belirlenen uçucu bileşikler olmuştur.

Küfle olgunlaştırılmış Civil peynirlerde olgunlaşma esnasında histamin tespit

edilememiştir. En yüksek biyojen amin içeriği (228,94 μg/g peynir) 10 °C olgunlaştırılan PR

20 peynirinde olgunlaşmanın 90. gününde saptanmıştır. Spermidin hariç biyojen amin

oluşumunda olgunlaşma sıcaklığının önemli (P<0,05) bir faktör olduğu belirlenmiştir. Sonuç

olarak, Küflü Civil peynirlerde P. roqueforti kullanımının biyojen amin oluşumu üzerinde

belirleyici bir faktör olmadığı belirlenmiştir (P>0,05).