Dağıtım Sistemlerinde En Uygun Sayaç Yönetimi için Ekonomik İdari Kayıp Seviyesinin Belirlenmesi


Creative Commons License

Yılmaz S., FIRAT M., ATEŞ A., ÖZDEMİR Ö.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online), cilt.6, sa.1, ss.342-353, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Yasal abone sayaç hataları ve kaçak kullanımlardan oluşan idari kayıplar kurumlar için doğrudan gelir kaybı olarak ifade edilmektedir. İdareler sayaçlardan kaynaklanan kayıpların azaltılması için 10 yaşını doldurmuş sayaçları değiştirmektedir. Ancak idari kayıplarla mücadelede idare için en uygun yöntemler tespit edilmelidir. Bu nedenle her bir yöntem için maliyet ve fayda analizleri detaylıca yapılmalı, ardından strateji belirlenmelidir. Bu çalışmada en uygun sayaç yönetimi için idari kayıpların ekonomik olarak azaltılabileceği en uygun seviyenin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle sayaç yönetim bileşenleri için fayda maliyet analiz standardı tanımlanmıştır. En uygun kayıp seviyesinin analizi için optimizasyon algoritması esas alınarak bir metodoloji geliştirilmiştir. Geliştirilen metodoloji 3 pilot bölgede uygulanmıştır. Seçilen bu bölgelerde sayaçların değiştirilmesi veya kalibre edilmesi ile elde edilecek muhtemel faydalar ve maliyetler detaylıca analiz edilmiştir. Böylece su kayıplarıyla mücadelede sayaç yönetimi ile elde edebilecek faydalı debiler tespit edilmiştir.
Apparent losses due to authorized customer meter inaccuracies and illegal usage are expressed as direct income losses for administrations. The Administrations replaced the meters that are over 10 years old in order to reduce the losses due to water meter inaccuracies. However, the most appropriate methods for administration should be determined in the management of apparent losses by developing a strategy. For this reason, cost and benefit analyzes should be made in detail for each method, and then the strategy should be determined. In this study, it is aimed to determine the most appropriate level at which apparent losses can be economically reduced for the most appropriate meter management. For this, a cost-benefit analysis standard for meter management components was defined. A methodology was developed based on the optimization algorithm for the analysis of the most appropriate loss level. The developed methodology was implemented in 3 pilot regions. The possible benefits and costs of replacing or calibrating the meters in these selected regions are analyzed. Thus, useful flow rates that can be obtained with meter management in water loss management were determined.