International Maldia Health Sciences Congress, Malatya, Türkiye, 14 - 16 Ekim 2022, ss.271-272
Giriş: Son yıllarda, tıbbi yabani bitkiler, biyoaktif bileşiklerce zengin olmaları ve sağlık üzerinde gösterdikleri
yararlı özellikleri sebebiyle dünya çapında artan bir ilgi görmektedir. Bu şifalı bitkilerden biri, Rosaceae
familyasının Maloideae alt familyasına ait olan alıçtır (Crataegus spp.). Alıç Türkiye’de doğal olarak yetişen eski
çağlardan beri geleneksel tıpta yaygın bir şekilde kullanılan, çeşitli fonksiyonel özelliklere (antiinflamatuar,
antimikrobiyal ve antioksidan) sahip, fenolik bileşikler bakımından zengin bir meyve türüdür. Meyvenin
antioksidan kaynağı olarak kabul görmesi de içeriğinde bulunan rutin, hiperosid, quercetin, isoquercetin,
epikateşin, klorojenik asit ve protokateşik asitler gibi iyi bilinen fenolik bileşiklerden ileri gelmektedir. Bu
çalışmada Niğde ilinde doğal olarak yetişen alıçların fizikokimyasal özellikleri ile birlikte toplam fenolik içerik
ve antioksidan aktivite düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Gereç-Yöntem: Niğde ilinin Ulukışla ilçesinden toplanan alıçlardan fenolik bileşikler ekstrakte edilmiş olup
toplam fenolik içerik (Folin-Ciocalteu yöntemi) ve antioksidan aktivite düzeyleri (DPPH, ABTS ve FRAP
yöntemleri) belirlenmiştir. Ayrıca meyvenin fizikokimyasal özellikleri de incelenmiştir.
Bulgular: Alıçta, pH (4.38 ± 0.01), su aktivitesi (0.952 ± 0.003), toplam asitlik (% 0.86 ± 0.01), toplam kuru
madde (% 26.11 ± 0.42) ve suda çözünen kuru madde içeriği (17.25 ± 0.50 °Briks) belirlenmiştir. Meyvedeki
toplam fenolik içerik 24.96 ± 0.23 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/g kuru madde (KM) olarak tespit edilmiştir.
DPPH, ABTS ve FRAP analizleri sonucu elde edilen antioksidan aktivite düzeylerinin ise sırasıyla 159.24 ± 1.04
mmol troloks eşdeğeri (TE)/kg KM, 119.77 ± 0.26 mmol TE/kg KM ve 35.22 ± 0.56 µmol TE/g olduğu
saptanmıştır.
Sonuç: C. orientalis’ in zengin fenolik içeriğe sahip olduğu ve ABTS ve FRAP yöntemleri ile kıyaslandığında
DPPH yöntemi ile belirlenen antioksidan aktivite düzeyinin daha yüksek olduğu öne çıkan sonuçlar arasındadır.
Bu özelliklerinden dolayı ilerleyen çalışmalarda alıcın çeşitli gıdaların bileşiminde kullanılabileceği ve böylece
gıdaların fonksiyonalitelerinin artırılabileceği düşünülmektedir.